Meneer heeft een oogje op Jessica Jones

Het is een beetje valsspelen. Ik heb namelijk al meer afleveringen gezien dan de pilot, dus je moet mij maar op mijn woord geloven. Jessica Jones is fucking awesome! Als je tevreden was met het niveau van Daredevil, dan zal deze je toch lekker smaken! AKA Ladies Night is een uitstekende binnenkomer van deze serie, met stip een van de beste pilots die ik dit jaar heb gezien. De aflevering doet alles wat een goede eerste aflevering moet doen: ons introduceren aan een boeiende protagonist, het uitzetten van een interessante leefwereld en ons nieuwsgierig maken naar meer. Na deze aflevering wil je met de snelheid van een TGV verder met de volgende aflevering.

Jessica Jones zet ons af in dezelfde straten als Daredevil. Die van Hell’s Kitchen in New York. Een plek waar je de grimmige sfeer kunt proeven. Een plek waar onze hoofdrolspeelster een privédetective is. Wanneer wij Jessica ontmoeten kun je direct zien dat zij een zware last op haar fragiele schouders draagt. Je merkt dat het een sterke, maar kwetsbare vrouw is. Iets wat ook benadrukt wordt door de uitstekende regie en slimme creatieve keuzes. Jessica Jones leunt niet op het droppen van containers vol expositie. Door verschillende mooi geschoten scènes krijg jezelf door dat Jessica een wrak is. Vooral als je haar enkele keren drie straatnamen hoort opnoemen om haar innerlijke demonen te verdrijven. In een gesprek met haar vriendin Trish (Rachael Taylor, Crisis) wordt dan ook duidelijk dat een zekere Killgrave (David Tennant, Broadchurch) Jessica op een vicieuze manier in zijn macht had. Hetzelfde wat hij Jessica aandeed doet hij nu met Hope, de jonge vrouw waar Jessica naar op zoek is voor haar ouders. Deze Killgrave gaat meteen al ver om Jessica weer te breken. Gelukkig is Jessica een vechter en zoals Trish zegt “veel beter in staat om te dealen met een figuur als Killgrave”. Wanneer Jessica tegen het einde van deze aflevering zich dat ook realiseert, dan begint het voor ons pas echt.

Dit was een van de series waar ik dit jaar het meest naar uitkeek en de serie heeft mij absoluut niet teleurgesteld. Ik was een beetje sceptisch over Krysten Ritter, maar eerlijk is eerlijk; ze is uitstekend gecast als Jessica Jones. In Breaking Bad speelde zij ook een fragiel personage, maar Hollywood gebruikte haar niet eerder zoals in deze serie. De kwetsbaarheid, de onzekerheid en angst waar Jessica in leeft wordt treffend uitgebeeld door Ritter. Mevrouw Jones is natuurlijk een superheld, dus er is veel voor nodig om een vrouw als zij bang te krijgen. Maar wanneer Ritter doodsangsten uitstaat en wil vluchten voor Killgrave, geloof je haar. Het wordt tastbaar hoe stevig zijn opgelegde kettingen aanvoelen.

De showrunner, Melissa Rosenberg, heeft een interessant hoofdstuk uit de comics van Jessica Jones gekozen. Dit zijn precies de thema’s die op een streamingdienst als Netflix tot zijn recht komen. Dit is simpelweg te donker voor netwerktelevisie. En Jessica Jones heeft daadwerkelijk wat te zeggen over zaken als PTSS, feminisme en misbruik. Als je kijkt naar de vrouwen die in deze eerste aflevering worden geïntroduceerd, dan zie je ook dat het sterke vrouwen zijn. Natuurlijk hebben zij sores in hun privéleven, maar het zijn allen vrouwen die geen man nodig hebben om hun mannetje te staan. Het zijn vrouwen die zelf de mauwen durven op te stropen om het zware werk te doen. Jessica Jones is girlpower. Vooral voor vrouwen zijn dit soort personages nodig. Tevaak zijn vrouwen in series afhankelijk van mannen of worden zij gedefinieerd door de mannen in hun leven. Vrouwen zijn natuurlijk veel meer dan dat. Jessica Jones is meer dan dat.

In AKA Ladies Night maken wij nog niet in persoon kennis met Killgrave, maar de spanning word goed opgebouwd naar het moment dat David Tennant echt op het scherm te zien is. En Tennant is net als Ritter uitstekend op dreef in het vervolg van Jessica Jones, maar het valt zeker op hoe goed de makers erin zijn geslaagd om de dreiging van dit personage naar het scherm te vertalen. In AKA Ladies Night wordt al meteen duidelijk dat dreiging niet alleen komt door een groot en sterk fysiek, maar ook door wat iemand psychologisch kan doen met een ander. Iemand die een ander mentaal helemaal ten gronde kan richten is voor mij veel gevaarlijker dan iemand die het met zijn vuisten doet. Je herstelt namelijk sneller van een pak rammel, dan van een negatief en destructief zelfbeeld.

Jessica Jones Banner Meneer Vevie

In het vervolg zien wij meer van Mike Colter en zijn Luke Cage en komen Carrie Ann Moss en Trish Walker ook meer aan bod. Er is genoeg om naar uit te kijken, dus. Nogmaals, dit is een uitstekend begin van deze serie! Ik denk dat Netflix deze serie binnen vijftien dagen, of minder, een nieuw seizoen geeft. Er zit nog veel meer rek in en er zijn nog veel meer interessante verhalen te vertellen met dit personage. De deals van Marvel met Netflix zijn een gouden greep gebleken. Zonder twijfel zijn de beste Marvel-series te zien op Netflix. Wie weet wordt deze uiteindelijk nog beter dan Daredevil… wie weet…

Jessica Jones - AKA Ladies Night (Pilot)
Een van de beste pilots die ik dit jaar heb gezien. En ik heb veel pilots gezien. Krysten Ritter is uitstekend, de leefwereld is boeiend en toon/sfeer is gelijk raak. Na het zien van deze aflevering wil je meer. Veel meer!
9Totale score

8 reacties

 1. Hessel

  Inmiddels ben ik er volledig doorheen. Ik heb hier ontzettend van genoten. Ritter en Tennant speelden ontzettend goed. De gritty sfeer doet me denken aan Daredevil, maar het wist zich goed te onderscheiden. Ik moet wel zeggen dat ik de dreiging van Tennant voordat hij in beeld was beter vond dan zijn eerste echte introductie op het scherm, maar naarmate het seizoen vorderde, vond ik hem wel beter worden. Maar misschien moest ik wennen aan zijn acteerstijl. Een persoonlijk hoogtepunt was de confrontatie aan het einde van de negende aflevering.

  Beantwoorden
 2. Patricia

  Ik ben nu bij de vijfde aflevering en ik vind dit een topserie! Hoofdrolspeelster is geweldig gecast en ik ben elke keer aan het eind weer benieuwd hoe het verder gaat 🙂

  Beantwoorden
 3. Paul

  Heerlijke serie die we zo’n beetje elke dag per aflevering hebben afgekeken
  Hoop maar vertouw er op dat er een vervolg komt van deze geweldige serie

  Beantwoorden
  • Meneer Vevie

   Dat is ook de manier, denk ik. Jessica Jones bevalt juist veel beter als je de serie niet binge watched. Wanneer je juist je tijd neemt en de serie laat inzinken. Een vervolg komt er zeker, moet wel. Ik verwacht dat volgende week het nieuws van de vernieuwing eraan zit te komen.

   Beantwoorden

Geef een reactie