We gaan op reis naar The Last Kingdom

Een kruising tussen Vikings en Game of Thrones? Dat is meteen waar ik aan dacht bij het aanzien van The Last Kingdom. Gelukkig lukt het The Last Kingdom al snel om op eigen benen te staan. Het is, trouwens, absoluut geen straf om met eerdergenoemde series vergeleken te worden. De serie is gebaseerd op The Saxon Stories van Bernard Cromwell. En ik moet zeggen: het mag er wezen. Als je eerdergenoemde series kunt waarderen, zal deze je dus zeker bevallen.

De serie begint met de jonge Uhtred van Bebbanburg (Alexander Dreymon), de zoon van een notabel persoon die ontvoerd wordt door de Noormannen (de Denen) en opgevoed wordt als een van hen. Wanneer Uhtred volwassen is, hoort hij helemaal thuis in de familie van Earl Ragnar. Tot Earl Ragnar wordt verraden door zijn vroegere handlangers. Uhtred zweert wraak, maar staat er nu wel alleen voor. Hij leeft op gespannen voet met de Denen en zijn oom (die nu Bebbanburg regeert) is niet van plan om zich zonder slag of stoot over te geven. Uhtred zet vervolgens alles op alles om het stuk land waar hij recht op heeft te heroveren.

Dit alles klinkt niet als een onbekend verhaal, toch? Je weet wat je krijgt bij deze serie. Vooral als je Uhtred hoort zeggen dat hij niet zal rusten tot hij Bebbanburg terug heeft. Dat is de man moeilijk kwalijk te nemen. Zodoende wordt de toon direct gezet en belooft het een gewelddadig, bloederig en intens verhaal te worden. Zoals het het genre betaamt. De serie schroomt zelfs niet om de gruwelijkheden en de verkrachtingen waar de vikingen om bekend staan te tonen. Of in ieder geval duidelijk te suggereren.

De ‘verplichte’ veldslag (die absoluut niet mag ontbreken) ging er bij mij lekker in. The Last Kingdom laat hier zien dat het met de actie wel goed zit en dat wij nog veel mooie dingen mogen verwachten. Wat ik wel opmerkelijk vind, is dat twee boeiende personages meteen sneuvelen in de pilot. Terwijl ik juist het idee heb dat dit juist de acteurs zijn die je er (in ieder geval iets) langer bij wil houden. Misschien andere verplichtingen?

Ik ben zelf wel gecharmeerd geraakt van het optreden van Uhtred. Het is een lefgozer die niet bang is om in opstand te komen en de gevestigde orde te bedreigen. Het is een man die ergens voor staat en niet bang is om daar voor te vechten. Maar, dat maakt zijn gedrag in de pilot ook roekeloos en normaal gesproken zou meneer daarom niet lang voor deze wereld zijn. Ik ben daarom benieuwd hoe The Last Kingdom de situatie van Uhtred gaat aanpakken. Het personage kan ook niet ‘te’ roekeloos zijn. Als kijker moet je niet het gevoel krijgen dat de man al duizend doden had moeten sterven. Je moet helemaal niet het gevoel krijgen dat er allerlei problematische handelingen plaatsvinden alleen om het personage van hier naar daar te krijgen.

The Last Kingdom Banner Meneer Vevie

De verplichte liefdesverhouding tussen Uhtred en Brida is het minst interessante aspect. Elke held heeft klaarblijkelijk zijn ‘damsel in disstress’ nodig. Het valt echter wel op dat de serie interessanter is wanneer de serie andere dingen aan haar hoofd heeft. Zoals de gebruiken van de Denen en die van de verschillende koninkrijken in Engeland. Wanneer de serie het heeft over de verschillen in religie en opvatting. The Last Kingdom heeft dus genoeg verhalen te vertellen. Hier gaan wij dus lekker voor zitten.

The Last Kingdom - Pilot
Een goed begin van een veelbelovende serie. De serie lijkt inderdaad op Vikings en Game of Thrones, maar daar is niks mis mee. Een aanrader voor iedereen die eerdergenoemde series een warm hart toedraagt.
7.5Totale score

Over de auteur

Owner/Blogger
Google+

Voormalig redacteur bij Film Abides en Mijn Serie. El Capitan bij Meneer Vevie. Ik ben ikke. I have never claimed to be anyone else. Tof dat je meeleest met mijn avonturen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie