Vechtershart is niet alleen voor vechters

Tijdens het kijken van Vechtershart dacht ik aan twee dingen: de film Wolf en de serie Kingdom. Een film en serie waar de vechtsport en vechters centraal staan. Als Vechtershart bij dit niveau in de buurt komt, dan mag de serie zeker niet klagen. Dit is een serie met veel potentie. De kickbokswereld is een spannende, maar ook grimmige wereld. Wij kennen de verhalen van achter de schermen. Wij zijn inmiddels bekend met Badr Hari en zijn turbulente leven. Er gebeurt genoeg in deze wereld om inspiratie vandaan te halen.

In Vechtershart komt Nick Roest (Waldemar Torenstra, Divorce) na vier jaar vrij. Nick heeft vastgezeten voor een geweldsdelict. Nick was een veelbelovende vechter die aan de top stond van zijn sport. Hij is er na zijn vrijlating van overtuigd dat hij nog een aantal goede jaren als vechter voor zich heeft. Hij wilt weer aan de slag bij zijn vader die zijn eigen gym, Roest Gym, runt. Zijn vader staat hier niet om te springen waardoor Nick gedwongen is om aan de slag te gaan bij een andere gym (Eddy’s Gym). Doordat hij Selma Bisschop (Imanuelle Grives, Celblok H) noodgedwongen bijstaat tijdens een gevecht, verslechtert zijn relatie met Eddy’s Gym en keert hij weer terug bij Roest. In de eerste aflevering komt ook de band met zijn broertje David (Benja Bruijning), zijn ex-vriendin, zijn vader en Selma aan bod.

De kicksbokswereld is een wereld die mij erg boeit. Ik heb respect voor de opofferingen en de trainingsarbeid die nodig is om te excelleren in deze sport. Er is motivatie, discipline en een enorme vastberadenheid nodig om te slagen als vechter. Het is een wereld die vaak negatief in het nieuws komt, maar ook een wereld die kansen biedt aan kansarme jongens en meiden. Een serie als Vechtershart zie ik dan ook graag. De eerste aflevering is mij zeker bevallen. Waldemar Torenstra is een acteur waar ik bekend mee ben, maar niet veel van heb gezien. Torenstra kickbokst zelf van jongs af aan en heeft de serie bedacht met Maaik Krijgsman. Krijgsman is ook de man achter de gelijknamige documentaire uit 2003 waarin onder andere Badr Hari te zien was. De twee weten dus waar zij het over hebben.

Torenstra komt goed uit de verf als Nick Roest. Ik geloof graag dat Torenstra vaak de binnenkant van een sportschool heeft gezien om zich voor te bereiden op deze rol. Het resultaat mag er wezen. Ik ben benieuwd naar zijn skills als vechter in de volgende afleveringen. Waar ik ook naar uitkijk is hoe de relatie tussen Nick en Selma zich verder gaat ontwikkelen. De eerste aflevering maakt al snel duidelijk dat Nick de vader is van de zoon van Selma. Zij hebben niet de beste verstandhouding, dus dit feit zal nog voor de nodige drama gaan zorgen. Zeker omdat de huidige vriend van Selma ook vecht voor Roest Gym. Met het testosteron van deze mannen moet dat wel hoofdpijn gaan opleveren.

Vechtershart Banner Meneer Vevie

Vechtershart is geen serie die onbekend zal aanvoelen voor kijkers die vaker series/films hebben gezien met dit thema. Daardoor zullen sommige kijkers afhaken, of niet eens beginnen, maar dat zou jammer zijn. Er is ruimte voor een serie als Vechtershart op de Nederlandse televisie. De serie neemt ons mee achter de schermen en weet te boeien. De sfeer is lekker grimmig en mikt meer op realisme dan het tonen van glits en glamour. Daar kan ik mij wel in vinden. Op naar volgende week.

Vechtershart - Eerste aflevering
Vechtershart start veelbelovend. Deze achtdelige serie van BNN lijkt absoluut de moeite waard te worden.
7Totale score

6 reacties

 1. Riinyosa81

  Ik zag de promo en wilde deze week de eerste aflevering wel terug kijken via uitzending gemist. Lijkt me wel wat. Van Waldemar als hoofdrolspeler ben ik nog niet overtuigd maar als deze serie een beetje hetzelfde is als Wolff, is mijn interesse zeker gewekt.

  Beantwoorden
  • Meneer Vevie

   Torenstra moet nog wel meer groeien in de rol, dat wel, maar hij is absoluut niet storend in deze rol. Ik denk dat de komende afleveringen echt een goed beeld zullen geven van zijn acteren in deze serie. Zo goed als Wolf is het niet, nee. Maar dat vind ik een van de betere Nederlandse films die ik in jaren heb gezien.

   Beantwoorden
   • Riinyosa81

    Toch wel een leuke pilot moet ik zeggen en met een goede rol van Torenstra. Hij ziet er echt afgetraind uit en het sfeertje bevalt me wel. Die scène met die duif zeg….

   • Meneer Vevie

    Ja, toch. De pilot heeft mij ook positief verrast. Het smaakt zeker naar meer.

 2. jos

  Best oke serie voor nederlandse begrippen alleen de montage is vaak slecht uitgevoerd. Geen flow en rare cuts die niet natuurlijk aanvoelen

  Beantwoorden
  • Meneer Vevie

   Ik kan de serie zeker waarderen. Natuurlijk is er vaak een kwaliteitsverschil tussen Nederlandse en buitenlandse series, dat is gewoon zo. Maar zodra je dit accepteert en een serie als Vechtershart accepteert voor wat het is, dan merk je dat het niveau gewoon behoorlijk is. Er zijn veel series van de Amerikaanse netwerkzenders dit televisieseizoen die misschien betere productiewaarden hebben, maar minder zijn dan Vechtershart.

   Beantwoorden

Geef een reactie