Let op: dit artikel bevat spoilers.

The Walking Dead volger zal het inmiddels al weten. In de derde aflevering van dit seizoen (het zesde) overkwam een prominent personage iets vreselijks. Een lafaard die hij nooit in vertrouwen had mogen nemen joeg een kogel door zijn slaap, waardoor hij en Glenn vielen in een gulzige zombie-menigte. Wat er toen gebeurde laat zich ogenschijnlijk makkelijk voorspellen: zowel de lafaard (Nicholas) als Glenn werden verorberd door de zombies. Als smakelijke zombie-burgers gingen zij erin. Maar let op: ik zei ‘ogenschijnlijk’. De makers van The Walking Dead (TWD) dachten namelijk slim te zijn en lieten de deur open voor andere interpretaties. Nicholas viel namelijk op Glenn, waardoor het mogelijk kan zijn dat het bloed dat vloeide niet van Glenn was. Kijk, Nicholas is de pijp uit: zoveel is duidelijk. Maar Glenn… leeft Glenn nog?!

TWD Glenn en Nicholas

Scott M. Gimple, één van de makers van deze serie gooide olie op het zombie-vuur door te stellen dat Glenn nog in een ‘bepaalde’ hoedanigheid te zien zal zijn. Dat zouden dus flashbacks kunnen zijn. Steven Yeun was ook niet present in de desbetreffende aflevering van Talking Dead, wat voor nog meer verwarring heeft gezorgd. En om het nog erger te maken: Yeun schijnt op dit moment nog bezig te zijn met de opnames van de tweede seizoenshelft van seizoen zes. Maar… toen verscheen de intro van TWD deze week zonder de naam Yeun. Dat kan natuurlijk gewoon een afleidingsmanoeuvre zijn. Op basis van de eerste feiten, wijst alles er dus op dat Glenn nog leeft. Denk eens terug aan seizoen drie. Michonne bedekte zichzelf toen onder het zombiebloed en liep rond met twee walkers. Hiermee werd duidelijk dat de zombies in dit geval dan geen oog hebben voor een mens, omdat zij aannemen dat de mens dan ook een zombie is. Dit moet een van de dingen zijn waar de makers het meest spijt van hebben. Het maakt het ook volstrekt onlogisch waarom deze personages zich niet voortdurend insmeren met zombiebloed. Er zouden heel veel levens gespaard zijn als dit het geval was. Maar de serie heeft dit proberen te verdringen door het nooit meer te benoemen, waardoor zij er dus van uitgingen dat wij dit vanzelf zouden vergeten. Voor Glenns wonderbaarlijke ontsnapping kunnen zij deze ingreep weer van stal gehaald hebben. Het kan…

Hoe dan ook: het zou een grote fout zijn als Glenn nog blijkt te leven. Een desastreuze fout zelfs. De serie zou hiermee een enorm foute boodschap afgeven. Niet alleen zou deze ingreep geforceerd zijn, maar het zou ook vragen oproepen waarom het juist nu van stal gehaald wordt. Waarom niet toen andere personages in de shit zaten? Toen zij op het punt stonden zombienuggets te worden? Betekent dit dat alleen hoofdpersonages ‘the special treatment’ krijgen? Waarom tot deze lengtes gaan om het lot van een personage te rekken? Als Glenn nog leeft zou het de verontrustende boodschap afgeven dat de hoofdpersonages vrijwel onaantastbaar zijn. TWD is een serie die er prat opgaat dat op elk moment elk personage de sjaak kan zijn. In meerdere interviews hebben mensen achter deze serie aangegeven dat niemand veilig is. Op elk moment kan een ieder het leven laten. Maar kijk eens naar de feiten. Wie zijn de personages die grotendeels het leven laten in TWD? Jazeker, dat zijn over het algemeen personages die wij amper hebben leren kennen of niet essentieel waren voor de voortgang van de serie.

Misschien zeg je dan Andrea? Andrea was een zeer gehaat personage onder veel fans. Misschien zeg je dan Hershel? Hershel was een personage op leeftijd die gedoemd was voor deze wereld. De man was geblesseerd en zou het nooit redden. Misschien zeg je dan Tyrese of Beth? Zij waren personages die minder te doen kregen en dus makkelijk afgeschreven konden worden. Het is dus veel makkelijker om dit soort personages een enkeltje richting het televisiekerkhof te geven. En kijk eens naar het begin van dit seizoen (of naar het patroon van eerdere seizoenen): allerlei onbelangrijke poppetjes worden naar de slachtbank gedeporteerd, dat terwijl het personages zijn waar wij absoluut niks mee hebben. Zij fungeren alleen als schermvulling. Van de meesten weet je de naam niet eens. Blijf hen maar in containers dumpen: mijn zak Doritos gaat er echt niet van naar beneden.

Het geeft een verkeerde boodschap af, omdat dit inderdaad een serie is waar niemands leven bij voorbaat veilig mag zijn. Wij moeten geloven dat het gevaar, of een ongeluk, voor iedereen op de loer ligt. Elk personage moet een fatale fout kunnen maken óf het slachtoffer kunnen worden van onmacht. Dat is wat deze wereld zijn ‘stakes’ (belangen) geeft. Elke serie draait om de stakes. Wat staat er op het spel voor de personages? Het is wat de personages motiveert. Het is bepalend voor hun gedragingen in de wereld die gecreëerd is. Als je het signaal afgeeft dat in ‘principe’ alleen de kleinere personages kunnen sneuvelen, dan ontneem je een groot deel van de spanning voor het publiek. Wanneer een hoofdpersonage als Rick, Daryl of Carol dan in een gevaarlijke situatie wordt geplaatst, dan haal je als kijker je schouders op omdat hen toch niks kan én mag overkomen. Dat is niet een gevoel dat je moet hebben terwijl je naar televisie kijkt. Dat is zeker niet een gevoel dat je mag hebben bij een serie als TWD. Dat zou, trouwens, elke serie moeten voorkomen. Voor TWD zou het dus beter zijn dat Glenn niet meer onder ons is. Het zou betekenen dat Glenn niet bepaald heroïsch heen is gegaan. Maar, het zou wel in lijn zijn met deze wereld. Een koude, grimmige en harde wereld. Een wereld waar dus ook een personage als Glenn op zo een kille manier zou kunnen sneuvelen.

Onder het vergrootglas:

 • Wat vinden jullie?: leeft Glenn nog? Is het beter voor de serie dat het personage dood of wil jij dat Glenn nog leeft? Wat denken jullie wat dit betekent voor de voortgang van The Walking Dead.

Over de auteur

Owner/Blogger
Google+

Voormalig redacteur bij Film Abides en Mijn Serie. El Capitan bij Meneer Vevie. Ik ben ikke. I have never claimed to be anyone else. Tof dat je meeleest met mijn avonturen.

Gerelateerde berichten

7 reacties

 1. Frits

  Je vergeet 1 belangrijk ding, als ook de hoofdpersonen allemaal dood kunnen gaan hebben we over 2 seizoen een probleem en blijft er niet veel meer van de groep over en daarbij zijn er al een aantal hoofdpersonen dood gegaan. Er komen nog 4 seizoen hier na en mogelijk nog 2 extra, dus ja er zullen veel meer onbelangrijke personen dood gaan, maar als je dat niet doet is het zo over. Want wie moet er volgens jou dan de groep gaan leiden als Rick dood zou gaan?

  Beantwoorden
  • Meneer Vevie

   Alle hoofdpersonen hoeven toch ook niet tegelijkertijd te sterven. Dat is niet het punt wat ik probeer te maken. Het gaat erom dat je als makers de essentie van de serie verloochent als iedereen kan sterven, behalve de hoofdpersonen. Vooral omdat deze mensen zelf aangeven dat “niemand veilig is en dat elk personage kan sterven”. Zeg eens zelf: wat heeft het voor zin om personages in gevaarlijke situaties te plaatsen, als het voor het publiek duidelijk is dat hen nooit wat kan overkomen? Als je een team op het veld zet en aangeeft dat je iedereen mag aanspelen behalve de spitsen. Waarom zou je ze dan überhaupt opstellen? Ik zeg niet dat Rick moet sneuvelen. Ik zeg wel dat als Rick, of wie dan ook, voortdurend in gevaarlijke situaties geplaatst wordt, het consequenties moet hebben. Dat is wat ik altijd hoor van mensen die de comics lezen. Op een gegeven moment is je geluk op. En dat geldt ook voor hoofdpersonages, die in de comics wel vaak de sjaak waren. Omdat het logisch is en beter is voor de ‘geloofwaardigheid’ van de serie.

   Beantwoorden
 2. Gwen

  Ik denk dat Glenn nog leeft. In eerste instantie dacht ik van niet, maar nu ze Steven Yeun uit de credits hebben gehaald, denk ik dat ze een spelletje spelen. Persoonlijk zou ik blij zijn als blijkt dat Glenn nog leeft, maar ik zou het wel erg onrealistisch vinden als geen enkele walker een hap uit hem genomen zou hebben, ook al lag Nicholas boven op Glenn.

  Beantwoorden
  • Meneer Vevie

   Ik denk ook dat ze spelen met ons. Als dat zo is snap ik niet waarom, zoals jij ook aangeeft zou het de geloofwaardigheid niet ten goede komen. De aflevering van vanavond is ook zonder Yeun in de credits. Ik denk dat we misschien tijdens de midseasonfinale pas antwoorden krijgen. We zullen het zien.

   Beantwoorden
   • Frits

    Ik zie nog steeds niet in waarom een serie wel of niet geloofwaardig is aan de hand van de vraag of een hoofdrolspeler wel of niet dood kan gaan. Bij vele series kom je regelmatig scenes tegen waarbij het lijkt of een hoofdrolspeler doodgaat, op GoT na ga ze niet dood en dat maakt een serie niet meer of minder geloofwaardig. TWD is sowieso al niet erg geloofwaardig met al die zombies.

   • Gwen

    De Filmkijker had het deze week al over suspension of disbelief en dat sluit hier mooi bij aan. Bij TWD is een zekere mate van suspension of disbelief nodig (dat zombies bestaan), maar dan hoef ik nog niet te geloven dat iemand zo’n horde zombies kan ontsnappen zonder ook maar één keer gebeten te worden. En zoals we al hebben gezien kan één bite al dodelijk zijn. Mijn 2 eurocent 😉

   • Frits

    Maar vanuit jullie standpunt had Rick dus nu ook al gebeten dan wel dood moeten zijn, hij zat ook in een horde zombies en komt de volgende aflevering dood leuk aangehold.

Geef een reactie